Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein
Lokaal brouwen, met zorg en passie

De Brouwerij

De bieren van Wilskracht Stadsbrouwerij worden ambachtelijk gebrouwen in de hoogste stellingmolen van Brabant.  http://molenravenstein.nl/ De brouwerij bevindt zich in het bijgebouw van de Molen De Nijverheid. Dat bijgebouw heet Bastion, weet je meteen waarom onze tripel zo heet. De molen is gebouwd op een overblijfsel van de oude vestingwerken van Ravenstein. De rijke geschiedenis van Ravenstein vind je terug in de naam van sommige van onze bieren.

Wilskracht stadsbrouwerij Ravenstein is begin 2016 opgericht door Wil van Haren en Wil Princen. De passie voor speciaalbier was er al en in de brouwerij in Ravenstein worden mooie bieren gemaakt. Onze stijl is ambachtelijk en smaakvol. Wij maken Belgische en Duitse stijl bieren, die bij veel bierliefhebbers in de smaak vallen.

Ravenstein is een mooi klein stadje met een rijke geschiedenis.  We willen met de brouwerij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in het stadje. Dat doen we door Ravensteins bier te maken en daarnaast een gezellig proeflokaal en terras te runnen. regelmatig organiseren we evenementen zoals live muziek en kleine voorstellingen. 


Wil van Haren (rechts) en Wil Princen (links): "We hebben Wilskracht Stadsbrouwerij Ravenstein opgericht vanuit onze passie voor mooie bieren. We willen een ambachtelijk kwaliteitsproduct maken en daarmee mensen laten genieten van een lekker biertje in een mooie omgeving."

Wil van Haren

Geboren in een van de acht zaligheden van de Brabantse Kempen ben ik als 17 jarige stagiair bij de Dommelsche Bierbrouwerij gestart. Als onderdeel van de opleiding tot microbiologisch analist kwam ik in aanraking met alle afdelingen van de brouwerij. Daar is de vonk van het bierbrouwen overgeslagen. Het goed leren proeven van bieren was leerzaam en lekker. Eigenlijk wilde ik toen al bier gaan brouwen. Net als veel goede bieren moeten ook goede ideeën even rijpen. Pas na een lange carrière in de farmaceutische procesontwikkeling en productie kwam er een hobbybrouwerij in de bijkeuken thuis . Dit smaakte al snel naar meer! Het Bastiongebouw kwam beschikbaar en ik kreeg wat meer tijd. Het idee ontstond om een microbrouwerij te realiseren en het assortiment bieren uit te breiden. Inmiddels 5 jaar later maken we 9 bieren onder eigen label. Daarnaast brouwen we enkele zogeheten collabs en een aantal private label bieren. Volop leven en werken in de brouwerij dus!

Wil Princen

Zoals veel mensen ben ik bier gaan waarderen in het uitgaansleven. Vooral mijn tijd in Tilburg was daarin cruciaal. Tilburg ligt natuurlijk vlak bij België en of het daar door komt weet ik niet maar er waren diverse cafés met een ruime bierkaart. Zo maakte ik kennis met Palm en Koninck en natuurlijk een aantal Geuze en kriekbieren. Mijn smaak ontwikkelde zich van pils naar bieren met meer karakter, Zeker de wat meer donkere en moutige smaken hebben mijn voorkeur.

Na 25 jaar trainingen verzorgen door het hele land, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Bier verkopen aan slijters en restaurants maar ook in ons eigen proeflokaal en terras. Het is een hele uitdaging gebleken. In vijf jaar tijd hebben we een mooie plek opgebouwd met een een mooi biermerk, vaste gasten en een aantal leuke evenementen.

Naast bier verkopen we in onze streekproductenwinkel ook verschillende producten uit de regio. Dat gaat van keramiek naar kruidenthee en heerlijke koekjes en chocolade. We ondersteunen de molen door het verkopen van in onze bakkerij gebakken brood en in onze molen gemalen meel. Die verbinding met de locatie en de regio vind ik erg leuk en ik blijf op zoek naar uitbreiding.

Ik zie jullie graag op ons terras of in onze streekproductenwinkel.

 

De brouwerij bevindt zich in een aparte ruimte achter glas, maar goed zichtbaar vanuit het proeflokaal. Het brouwhuis bestaat uit een Maischketel een waterketel en een brouwketel. Het brouwen gaat in een aantal zorgvuldige stappen. Wilskracht brouwt ambachtelijk bier. Bezoekers kunnen live zien wat er gebeurt. Wij vertellen graag over het proces dat in de brouwerij plaatsvindt.

In de installatie kunnen we 500 liter speciaalbier brouwen en laten vergisten in roestvrij stalen gisttanks. Die gisttanks staan in het brouwerijgedeelte keurig in het gelid. Afhankelijk van de biersoort, blijft het bier in de tanks wachten tot het afvullen.Wilskracht brouwt bovengistend bier dat nagist op de fles.